Проект освітньої програми зі спеціальності 053 Психологія “Дитяча психологія і психологічна практика” (запрошуємо до обговорення, пропозиції надсилати на адресу idpo@pnu.edu.ua в термін до 27 травня п.р.

Міністерство освіти і науки України

Державний вищий навчальний заклад

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вчена рада

ДВНЗ “Прикарпатський національний

університет імені Василя Стефаника”

Протокол від «___» ___________ 2020 р. № __

Голова Вченої ради ___________ І.Є. Цепенда

 

 

ОСВІТНЯ ПРОГРАМА

«ДИТЯЧА ПСИХОЛОГІЯ І ПСИХОЛОГІЧНА ПРАКТИКА»

Перший (бакалаврський) рівень

 

Галузь знань 05  «Соціальні та поведінкові науки»
Спеціальність 053  «Психологія»
Спеціалізація «Дитяча психологія і психологічна практика»
Кваліфікація «Дитячий психолог», «Корекційний психолог»,

«Сімейний психолог», «Спеціальний психолог»

 

 

ВНЕСЕНО

ПРОЕКТНА ГРУПА  
Кафедра професійної освіти та інноваційних технологій Керівник (гарант)
 

Протокол від «__» ____________ 2020 № ___

Кандидат психологічних наук, доцент
 

Завідувач кафедри

Джус О.В. Мицько  В.М.
 

ПОГОДЖЕНО

Члени групи:
Вченою радою інституту
Протокол від «__» ______________ 2020  № ___ Кандидат психологічних наук, доцент

Сидорик Ю.Р.

 

Голова вченої ради

Нагорняк М.М.  

Кандидат психологічних наук, доцент

Когутяк Н.М.

НАДАНО ЧИННОСТІ
Наказ ректора від « ___ » ________ 2020 № ____
 

ВВЕДЕНО У ДІЮ З «__» ____________ 2020  р.

 

Навчально-методичний відділ

 

Начальник _____________________Солонець І.Ф.

 

м. Івано-Франківськ,  2020

 

І. Преамбула

 

Стандарт вищої освіти України першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ступеня «бакалавр» галузь знань 05 Соціальні та поведінкові науки  спеціальність 053 Психологія.

Затверджено та введено в дію наказом Міністерства освіти і науки України від 24.04.2019 р. № 565.

Стандарт розроблено членами підкомісії зі спеціальності 053 «Психологія» Науково-методичної комісії № 5 з соціальних наук та журналістики.

Стандарт розглянуто та схвалено на засіданні підкомісії зі спеціальності 053 «Психологія» Науково-методичної комісії № 5 з соціальних наук та журналістики Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України (протокол від 20.04.2017 р. № 10).

Стандарт розглянуто на засіданні сектору вищої освіти Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України (протокол від 28.03.2017 р.  № 13).

Стандарт розглянуто Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Федерацією роботодавців України.

Стандарт розглянуто після надходження всіх зауважень та пропозицій та схвалено на засіданні підкомісії зі спеціальності 053 «Психологія» Науково-методичної комісії № 5 з соціальних наук та журналістики Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України.

Стандарт погоджено рішенням Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти від 28.03.2019 р. № 3.

 

Освітня програма «Дитяча психологія і психологічна практика» спеціальності 053 «Психологія» є поєднанням освітніх, наукових та професійних надбань сучасної дитячої та підліткової практичної психології, психотерапії, дитячої і підліткової психіатрії, що ґрунтується на науково-доказових методах здійснення психотерапевтичної практики і відповідає освітнім критеріям багатьох провідних університетів США та Європи.

Програма ґрунтується на передовому освітньому досвіді університетів – Rash (США), Університет Орегону (США), на практичному досвіді клініки Університету Орегону, на методичних та клінічних рекомендаціях протоколів NICE та Оксфордського центру когнітивно-поведінкової терапії (Великобритація), а також більш як двадцятилітньому практичному, науковому та освітньому досвіді учасників проектної групи.

Фокус програми спрямований на підвищення загальних освітніх стандартів у галузі дитячої та підліткової психології та психотерапії, на підготовку кваліфікованих фахівців у даній галузі, які будуть зорієнтовані на підвищення власного рівня професійного розвитку.

При розробці програми були враховані загальні національні цінності, моральні, етнокультурні особливості українського суспільства, а також, традиції і загальна психологічна культура нації.

ПРОЕКТНА ГРУПА:

  • Мицько Володимир Мирославович – кандидат психологічних наук, доцент, психолог, психотерапевт (керівник проектної групи, гарант);
  • Сидорик Юрій Романович – кандидат психологічних наук, доцент, психолог, психотерапевт (член проектної групи);
  • Когутяк Надія Михайлівна – кандидат психологічних наук, доцент, психолог, психотерапевт (член проектної групи).

 

 

ІІ. Загальна характеристика

 

Рівень        вищої освіти Перший (бакалаврський) рівень
Ступінь     вищої

освіти

Бакалавр
Галузь знань 05  Соціальні та поведінкові науки
Спеціальність 053  Психологія
Обмеження щодо форм навчання Немає
Освітня

кваліфікація

Дитячий психолог, корекційний психолог, сімейний психолог, спеціальний психолог
Кваліфікація в дипломі Ступінь вищої освіти − бакалавр

Спеціальність – Психологія

Освітня програма – Дитяча психологія і психологічна практика

Опис предметної області Об’єкти вивчення та/або діяльності: вся сфера наукової та практичної психології і психологічної практики.

Психічні явища, їх виникнення функціонування та розвиток; поведінка, діяльність, вчинки; взаємодія людей у малих і великих соціальних групах; психофізіологічні процеси та механізми, які лежать в основі різних форм психічної активності.

Цілі навчання: підготовка фахівців з психології, здатних розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми у сфері дитячої психології і психологічної практики, спеціальної психології, корекційної психології, сімейної психології та психотерапії.

Формування наукових уявлень про природу психіки, про методи та результати дослідження психічних явищ; розвиток здатності до застосування психологічних знань в умовах професійної діяльності.

Теоретичний зміст предметної області: система психологічних знань, базових категорій і понять, закономірностей, механізмів, методологічних підходів, пояснювальних принципів, науково-прикладних завдань.

Наукові концепції (теорії) психології та психотерапії, дитячої психології та психотерапії, спеціальної психології, корекційної психології, сімейної психології та психотерапії. Система психологічних знань, базових категорій і понять, закономірностей, механізмів, методологічних підходів, пояснювальних принципів, науково-прикладних завдань, заснованих на принципах науковості та достовірності. Методи, методики та технології наукового пізнання, теоретичного та емпіричного дослідження; валідні, стандартизовані психодіагностичні методики; методи аналізу даних, технології психологічної допомоги.

Інструменти та обладнання: психологічні прилади та обладнання, розвивальні та навчальні матеріали, комп’ютерна техніка, сучасні інформаційні та комунікаційні технології, інформаційно-аналітичні інструменти, спеціалізоване програмне забезпечення, спеціальні ігрові, навчальні матеріали, засоби відстеження та фіксації психологічних явищ та розвитку психічних функцій.

 

Мета (цілі) освітньої програми: підготовка висококваліфікованих фахівців у галузі психології, що володіють знаннями з теорії та практики психології розвитку, дитячої психології, психотерапії, дитячої психологічної корекції, диференційної діагностики психічних розладів, дитячої та підліткової психотравмотерапії; здатних адаптуватися у нових професійних реаліях, компетентних у сучасних видах та формах надання психологічної допомоги, згідно світових стандартів та науково-доказових методів.

Ця програма є нормативним документом, в якому:

– відображаються цілі освітньої та професійної підготовки бакалавра-психолога відповідного рівня кваліфікації;

– зміст освіти у вигляді основних результатів навчання й загальних та професійних компетентностей;

– визначається зміст навчання, форми атестації як бази для опанування напрямом підготовки;

– визначається система проведення атестації;

– забезпечення розробки навчального плану, програм навчальних дисциплін і практик.

Академічні права

Випускників

Мають право продовжити навчання на другому (магістерському) рівні вищої освіти.

 

ІІІ. Обсяг кредитів ЄКТС, необхідний для здобуття відповідного ступеня вищої освіти

Обсяг

освітньої програми

– на базі повної загальної середньої освіти – 240 кредитів ЄКТС;

– на базі ступеня «молодший бакалавр» (освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» – Диплом бакалавра, 180 кредитів ЄКТС, термін навчання 2 роки 10 місяців;

– на базі ступеня «бакалавр», «магістр» – Диплом бакалавра, 120 кредитів ЄКТС, термін навчання 1 рік 10 місяців.

 

 

  –            на базі ступеня «молодший бакалавр» (освітньо- кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст») заклад вищої освіти має право визнати та перезарахувати кредити ЄКТС, отримані в межах попередньої освітньої програми підготовки молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста):

 

Більше 50% обсягу освітньої програми спрямовано на забезпечення загальних та спеціальних (фахових) компетентностей за спеціальністю, що визначені Стандартом вищої освіти.

 

ІV. Перелік компетентностей випускника

Інтегральна компетентність Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у сфері психології, що передбачають застосування основних психологічних теорій та методів та характеризуються комплексністю і невизначеністю умов.
Загальні компетентності ЗК1. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

ЗК2. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.

ЗК3. Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій.

ЗК4. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

ЗК5. Здатність бути критичним і самокритичним.

ЗК6. Здатність приймати обґрунтовані рішення.

ЗК7. Здатність генерувати нові ідеї (креативність).

ЗК8. Навички міжособистісної взаємодії,

ЗК9 Здатність працювати в команді.

ЗК10. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні;

ЗК11. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні форми та види рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя.

Спеціальні

(фахові,

предметні)

компетентності

СК1. Здатність оперувати категоріально-понятійним апаратом психології

СК2. Здатність до ретроспективного аналізу вітчизняного та зарубіжного досвіду розуміння природи виникнення, функціонування та розвитку психічних явищ.

СК3. Здатність до розуміння природи поведінки, діяльності та вчинків.

СК4. Здатність самостійно збирати та критично опрацьовувати, аналізувати та узагальнювати психологічну інформацію з різних джерел

СК5. Здатність використовувати валідний і надійний психодіагностичний інструментарій

СК6. Здатність самостійно планувати, організовувати та здійснювати психологічне дослідження

СК7. Здатність аналізувати та систематизувати одержані результати, формулювати аргументовані висновки та рекомендації

СК8. Здатність організовувати та надавати психологічну допомогу (індивідуальну та групову)

СК9. Здатність здійснювати просвітницьку та психопрофілактичну відповідно до запиту

СК11. Здатність дотримуватися норм професійної етики

СК12. Здатність до особистісного та професійного самовдосконалення, навчання та саморозвитку

 

 

 

  1. Нормативний зміст підготовки здобувачів вищої освіти, сформульований у термінах результатів навчання

 

ПР1. Аналізувати та пояснювати психічні явища, ідентифікувати психологічні проблеми та пропонувати шляхи їх розв’язання

ПР2. Розуміти закономірності та особливості розвитку і функціонування психічних явищ в контексті професійних завдань

ПР3. Здійснювати пошук інформації з різних джерел, у т.ч. з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, для вирішення професійних завдань.

ПР4. Обґрунтовувати власну позицію, робити самостійні висновки за результатами власних досліджень і аналізу літературних джерел.

ПР5. Обирати та застосовувати валідний і надійний психодіагностичний інструментарій (тести, опитувальники, проективні методики тощо) психологічного дослідження та технології психологічної допомоги.

ПР6. Формулювати мету, завдання дослідження, володіти навичками збору первинного матеріалу, дотримуватися процедури дослідження

ПР7. Рефлексувати та критично оцінювати достовірність одержаних результатів психологічного дослідження, формулювати аргументовані висновки

ПР8. Презентувати результати власних досліджень усно / письмово для фахівців і нефахівців.

ПР9. Пропонувати власні способи вирішення психологічних задач і проблем у процесі професійної діяльності, приймати та аргументувати власні рішення щодо їх розв’язання

ПР10. Формулювати думку логічно, доступно, дискутувати, обстоювати власну позицію, модифікувати висловлювання відповідно до культуральних особливостей співрозмовника

ПР11. Складати та реалізовувати план консультативного процесу з урахуванням специфіки запиту та індивідуальних особливостей клієнта, забезпечувати ефективність власних дій

ПР12. Складати та реалізовувати програму психопрофілактичних та просвітницьких дій, заходів психологічної допомоги у формі лекцій, бесід, круглих столів, ігор, тренінгів, тощо, відповідно до вимог замовника.

ПР13. Взаємодіяти, вступати у комунікацію, бути зрозумілим, толерантно ставитися до осіб, що мають інші культуральні чи гендерно-вікові відмінності.

ПР14. Ефективно виконувати різні ролі у команді у процесі вирішення фахових завдань, у тому числі демонструвати лідерські якості.

ПР15. Відповідально ставитися до професійного самовдосконалення, навчання та саморозвитку

ПР16. Знати, розуміти та дотримуватися етичних принципів професійної діяльності психолога

ПР17. Демонструвати соціально відповідальну та свідому поведінку, слідувати гуманістичним та демократичним цінностям у професійній та громадській діяльності.

ПР18. Вживати ефективних заходів щодо збереження здоров’я (власного й оточення) та за потреби визначати зміст запиту до супервізії

 

 

Перелік навчальних дисциплін

 

 

Обов’язкові дисципліни

Кредити ЄКТС Семестр
О1 Українська мова (за професійним спрямуванням) 3 1
О2 Історія України 3 1
О3 Історія української культури 3 2
О4 ФілоФілософія 3 4
О5 Фізична культура 12 1-4
О6 Вікова психологія 6 2-3
О7 Основи психогігієни 3 2
О8 Основи психологічної діагностики 6 2-3
О9 Психологія професійного здоров’я 3 5
О10 Вступ до спеціальності “Психологія” 3 1
О11 Загальна психологія 6 1
О12 Основи клінічного інтерв’ювання 6 4
О13 Пропедевтика психіатрії 3 6
О14 Практикум з діагностики психічного розвитку дитини 6 4-5
О15 Соціальна психологія 6 2
О16 Анатомія і фізіологія нервової системи 6 1
О17 Психологія розвитку 6 3
О18 Експериментальна психологія 3 4
О19 Психологія плацебо 3 3
О20 Психофізіологія 6 2
О21 Нейробіологія 3 1
О22 Диференційна діагностика психічних розладів 6 4
О23 Основи психотерапії 6 5-6
О24 Методологія науки 3 7
О25 Психотравматерапія дітей та підлітків 3 7
О26 Основи психотравматології 6 6
О27 Практикум з вікової психології 6 3
О28 Практикум з соціальної психології 3 3
О29 Основи психофармакології 3 4
Вибіркові дисципліни
В1 Іноземна мова (за професійним спрямуванням) 6 1-2
В2 Інформаційні технології в структурі сучасних психологічних досліджень 3 3
В3 Психологія навчання і виховання 3 2
В4 Теорія ігор 3 8
В5 Історія науки 3 1
В6 Прикладна психологія мотивації 6 5
В7 Психологія особистості 3 6
В8 Педагогіка і педагогічна психологія 3 4
В9 Прикладний аналіз поведінки 3 7
В10 Практикум з роботи у клініко-реабілітаційних закладах 6 6
В11 Психологія дорослішання осіб з неповносправністю 3 5
В12 Практикум з загальної психології 3 3
В13 Нейропсихологія 3 5
В14 Когнітивна психологія дітей та підлітків 3 4
В15 Психосексуальний розвиток людини: норма і патологія 6 5
В16 Тренінг соціального розвитку дітей та підлітків 3 7
В17 Методологічний розбір клінічних випадків 6 7
В18 Менеджмент приватної психологічної практики 3 6
В19 Диференційна психологія 3 5
В20 Психологія зрілості та акмеологія 3 7
В21 Сімейна психотерапія 3 7
В22 Психологія аутичної дитини 3 8
В23 Робота психолога з дітьми з розладом дефіциту уваги та гіперактивністю 3 8
В24 Групова психотерапія

 

6 7

 

 

VІ. Форми атестації здобувачів вищої освіти

 

Форми атестації

здобувачів вищої освіти

Атестація здійснюється у формі:

публічного захисту (демонстрації) кваліфікаційної роботи та атестаційного екзамену.

Вимоги до кваліфікаційної роботи У кваліфікаційній роботі має бути досліджено проблему у сфері дитячої психології і психологічної практики із застосуванням теорії та наукових методів психології.

Кваліфікаційна робота повинна передбачати розв’язання складної спеціалізованої задачі чи практичної проблеми у сфері психології, що передбачаає застосування основних психологічних теорій та методів та характеризуються комплексністю і невизначеністю умов.

 

У кваліфікаційній роботі не може бути академічного плагіату, фальсифікації та списування.

Кваліфікаційна робота має бути розміщена на офіційному сайті або в репозитарії закладу вищої освіти або його підрозділу.

 

Вимоги до кваліфікаційного екзамену Атестаційний екзамен має оцінювати рівень досягнення результатів навчання, визначених цим стандартом та

освітньою програмою.

 

VІІ. Вимоги до наявності системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти

 

У закладі вищої освіти повинна функціонувати система забезпечення закладом вищої освіти якості освітньої діяльності та якості вищої освіти (система внутрішнього забезпечення якості), яка передбачає здійснення таких процедур і заходів:

  • визначення принципів та процедур забезпечення якості вищої освіти;
  • здійснення моніторингу та періодичного перегляду освітніх програм;
  • щорічне оцінювання здобувачів вищої освіти, науково-педагогічних і педагогічних працівників закладу вищої освіти та регулярне оприлюднення результатів таких оцінювань на офіційному веб-сайті закладу вищої освіти, на інформаційних стендах та в будь-який інший спосіб;
  • забезпечення підвищення кваліфікації педагогічних, наукових і науково-педагогічних працівників;
  • забезпечення наявності необхідних ресурсів для організації освітнього процесу, у тому числі самостійної роботи студентів, за кожною освітньою програмою;
  • забезпечення наявності інформаційних систем для ефективного управління освітнім процесом;
  • забезпечення публічності інформації про освітні програми, ступені вищої освіти та кваліфікації;
  • забезпечення дотримання академічної доброчесності працівниками закладів вищої освіти та здобувачами вищої освіти, у тому числі створення і забезпечення функціонування ефективної системи запобігання та виявлення академічного плагіату;
  • інших процедур і заходів.

Система забезпечення закладом вищої освіти якості освітньої діяльності та якості вищої освіти (система внутрішнього забезпечення якості) за поданням закладу вищої освіти оцінюється Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти або акредитованими ним незалежними установами оцінювання та забезпечення якості вищої освіти на предмет її відповідності вимогам до системи забезпечення якості вищої освіти, що затверджуються Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, та міжнародним стандартам і рекомендаціям щодо забезпечення якості вищої освіти.

 

 

VІІІ. Перелік нормативних документів, на яких базується стандарт вищої освіти

  1. Закон України від 01.07.2014 р. No 1556 VII «Про вищу освіту» [Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2145 – 19];Закон України від 05.09.2017 р. «Про освіту» – [Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2145 – 19];
  2. Постанова Кабінету Міністрів України в ід 29.04.2015 р. No 266 «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти» [Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/266 – 2015 – п];
  3. Постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. No 1341 «Про затвердження Національної рамки кваліфікацій» [Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1341- 2011 – п];
  4. Методичні рекомендації щодо розроблення стандартів вищої освіти, затверджені Наказом Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2016 р. № 600 (зі змінами) [Електронний ресурс]. – режим доступу: https://mon.gov.ua/ua/osvita/visha-osvita/naukovo-metodichna-rada-ministerstva-osviti-i-nauki-ukrayini/metodichni-rekomendaciyi-vo
  5. Національний класифікатор України: «Класифікатор професій» ДК 003: 2010ДК 003:2010 [Режим доступу: http://www.dk003.com]; Концепція і стратегія розвитку ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».
  6. Національна рамка кваліфікацій [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1341-2011-п.
  7. Перелік галузей знань і спеціальностей [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/266-2015-п.

 

 

 

Гарант освітньої програми                                     Мицько В.М.

 

 

 

Таблиця 1. Матриця відповідності визначених

Стандартом компетентностей дескрипторам НРК

 

 

 

Класифікація компетентностей за НРК Знання Уміння Комунікація Автономія та відповідальність
Загальні компетентності (11)
ЗК1. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. + + + +
ЗК2. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності. + + + +
ЗК3. Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій. + + + +
ЗК4. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями. + + + +
ЗК5. Здатність бути критичним і самокритичним. + + + +
ЗК6. Здатність приймати обґрунтовані рішення. + + + +
ЗК7. Здатність генерувати нові ідеї (креативність). + + + +
ЗК8. Навички міжособистісної взаємодії, + + + +
ЗК9 Здатність працювати в команді. + + + +
ЗК10. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні; + + + +
ЗК11. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні форми та види рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя. + + + +
Спеціальні (фахові) компетентності (12)
СК1. Здатність оперувати категоріально-понятійним апаратом психології + + + +
СК2. Здатність до ретроспективного аналізу вітчизняного та зарубіжного досвіду розуміння природи виникнення, функціонування та розвитку психічних явищ. + + + +
СК3. Здатність до розуміння природи поведінки, діяльності та вчинків. + + + +
СК4. Здатність самостійно збирати та критично опрацьовувати, аналізувати та узагальнювати психологічну інформацію з різних джерел + + + +
СК5. Здатність використовувати валідний і надійний психодіагностичний інструментарій + + + +
СК6. Здатність самостійно планувати, організовувати та здійснювати психологічне дослідження + + +
СК7. Здатність аналізувати та систематизувати одержані результати, формулювати аргументовані висновки та рекомендації + + + +
СК8. Здатність організовувати та надавати психологічну допомогу (індивідуальну та групову) + + + +
СК9. Здатність здійснювати просвітницьку та психопрофілактичну відповідно до запиту + + + +
СК11. Здатність дотримуватися норм професійної етики + + + +
СК12. Здатність до особистісного та професійного самовдосконалення, навчання та саморозвитку + + + +
СК1. Здатність оперувати категоріально-понятійним апаратом психології        

 

 

Таблиця 2. Матриця відповідності визначених Стандартом результатів навчання та компетентностей

 

Програмні результати навчання (18)

Компетентності
Інтегральна компетент ність Загальні компетентності (номери) Спеціальні (фахові) компетент- ності (номери)
ПР1. Аналізувати та пояснювати психічні явища, ідентифікувати психологічні проблеми та пропонувати шляхи їх розв’язання + № 1, 2, 3, 5, 6,

7, 8

№ 9, 10
ПР2. Розуміти закономірності та особливості розвитку і функціонування психічних явищ в контексті професійних завдань + № 10, 12, 13 № 1, 3
ПР3. Здійснювати пошук інформації з різних джерел, у т.ч. з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, для вирішення професійних завдань. + № 8, 10, 11,

13

№ 9
ПР4. Обґрунтовувати власну позицію, робити самостійні висновки за результатами власних досліджень і аналізу літературних джерел. + № 5, 6, 7, 8 № 2
ПР5. Обирати та застосовувати валідний і надійний психодіагностичний інструментарій (тести, опитувальники, проективні методики тощо) психологічного дослідження та технології психологічної допомоги. + № 6, 7, 9 № 3, 7, 11
ПР6. Формулювати мету, завдання дослідження, володіти навичками збору первинного матеріалу, дотримуватися процедури дослідження + № 2, 3, 5 № 3, 7, 11
ПР7. Рефлексувати та критично оцінювати достовірність одержаних результатів психологічного дослідження, формулювати аргументовані висновки + № 3, 11, 12,

13

№ 1, 3
ПР8. Презентувати результати власних досліджень усно / письмово для фахівців і нефахівців. + № 4, 5, 6, 7, 8,

12, 13

№ 1, 2, 4, 6, 7,

11

ПР9. Пропонувати власні способи вирішення психологічних задач і проблем у процесі професійної діяльності, приймати та аргументувати власні рішення щодо їх розв’язання + № 2, 8, 9 № 4, 5, 7, 8, 11
ПР10. Формулювати думку логічно, доступно, дискутувати, обстоювати власну позицію, модифікувати висловлювання відповідно до культуральних особливостей співрозмовника + № 7, 8, 9 № 4, 5, 7, 8
ПР11. Складати та реалізовувати план консультативного процесу з урахуванням специфіки запиту та індивідуальних особливостей клієнта, забезпечувати ефективність власних дій + № 9, 10, 11,

13

№ 1, 5, 7, 10, 11
ПР12. Складати та реалізовувати програму психопрофілактичних та просвітницьких дій, заходів психологічної допомоги у формі лекцій, бесід, круглих столів, ігор, тренінгів, тощо, відповідно до вимог замовника. + № 2, 8, 11, 12,

13

№ 1, 3, 11
ПР13. Взаємодіяти, вступати у комунікацію, бути зрозумілим, толерантно ставитися до осіб, що мають інші культуральні чи гендерно-вікові відмінності. + № 2, 4 № 7
ПР14. Ефективно виконувати різні ролі у команді у процесі вирішення фахових завдань, у тому числі демонструвати лідерські якості. + № 2, 4, 5, 7, 8,

13

№ 1, 9
ПР15. Відповідально ставитися до професійного самовдосконалення, навчання та саморозвитку + № 4, 8 № 2
ПР16. Знати, розуміти та дотримуватися етичних принципів професійної діяльності психолога + № 1, 9 № 10, 11
ПР17. Демонструвати соціально відповідальну та свідому поведінку, слідувати гуманістичним та демократичним цінностям у професійній та громадській діяльності. + № 2, 8, 9 № 4, 5, 7, 8, 11
ПР18. Вживати ефективних заходів щодо збереження здоров’я (власного й оточення) та за потреби визначати зміст запиту до супервізії + № 2, 8, 9 № 4, 5, 7, 8, 11

 

Таблиця 3

Матриця зв’язків між навчальними дисциплінами та результатами навчання (компетентностями)

 

  О1 О2 О3 О4 О5 О6 О7 О8 О9 О10 О11 О12 О13 О14 О15 О16 О17 О18 О19 О20 О22 О23 О24 О25 О26 О27 О28 О29
ІК Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК01 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК02 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК03 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК04 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК05 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК06 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК07 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК08 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК09 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК10 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК11 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК01 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК02 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК03 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК04 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК05 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК06 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК07 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК08 Х Х Х Х Х Х Х Х
СК09 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК10 Х Х Х Х Х Х Х Х
СК11 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК12 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х

 

 

  В1 В2 В3 В4 В5 В6 В7 В8 В9 В10 В11 В12 В13 В14 В15 В16 В17 В18 В19 В20 В22 В23 В24
ІК Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК01 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК02 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК03 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК04 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК05 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК06 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК07 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК08 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК09 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК10 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
ЗК11 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК01 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК02 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК03 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК04 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК05 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК06 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК07 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК08 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК09 Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК10 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
СК11 Х Х Х Х Х Х
СК12 Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х