Мінцифри презентувало серіал «Медіаграмотність у часи пандемії»

Мінцифри презентувало серіал «Медіаграмотність у часи пандемії»

Міністерство цифрової трансформації спільно з представництвом ЮНІСЕФ в Україні та USAID презентували освітній серіал «Медіаграмотність у часи пандемії».

Навчальний курс розрахований на молодь, адже молоді люди багато часу проводять в інтернеті та щодня можуть стикатись із дезінформацією. При цьому, за даними U-Report, лише 13,7% підлітків і молоді завжди перевіряють інформацію.

У відомстві повідомили, що, згідно з дослідженням USAID, понад 80% українців чули фейкові новини про COVID-19. Пандемія демонструє, якою в буквальному сенсі небезпечною для життя може бути дезінформація і як швидко вона поширюється. Уміння аналізувати інформацію стає життєво необхідною навичкою.

«Спалення вишок 5G, щоб подолати коронавірус, теорії змови про чіпізацію Біллом Гейтсом та інші нісенітниці, у які вірять люди – все це про відсутність медіаграмотності, що загрожує безпеці громадян і навіть національній безпеці. Тому освітній серіал на часі – сміливо рекомендуйте його друзям і рідним», – наголосила заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сильвандер зазначила, що одночасно з COVID-19 світ вразив ще один небезпечний вірус – дезінформація.

«Інфодемія виявилася не меншою загрозою для здоров’я людей, ніж саме захворювання, оскільки може давати невірну інформацію, пропагувати неправильне лікування чи ставити під сумнів програму вакцинації. На жаль, від дезінформації немає «лікування». Єдине, що може допомогти – це вміння перевіряти інформацію. Ми віримо, що саме молодь може не просто освоїти інструменти аналізу, а й стати амбасадорами правди у переповненому інформацією світі», – підкреслила Лотта Сильвандер.

Освітній серіал пояснює, як і чому з’являються фейки, а також дає основні інструменти та методи аналізу новин і фактів.

Курс складається з 6 мінісерій, з яких глядачі зможуть дізнатись, чому люди потрапляють у пастку медіабрехні, хто такі псевдоексперти та чи варто довіряти блогерам.

Також у відео йтиметься про вплив візуального контенту, конспірологічні теорії та емоційний вплив фейків.

Освітній серіал можна безкоштовно подивитися на національній онлайн-платформі Дія.Цифрова освіта. Згодом він стане доступним і на медіаресурсах ЮНІСЕФ.

ПЕРЕГЛЯНУТИ СЕРІАЛ