Як здобути стипендію для навчання в Словаччині

У багатьох європейських країнах в освіті існують гранти та стипендії для того, щоб частково чи повністю покрити вартість цієї самої освіти. У Словаччині такого немає, але це тільки тому, що освіта в державних університетах навіть для іноземців і так безкоштовна. Абсолютним плюсом освіти у Словаччині (при виборі саме цієї країни для отримання вищої освіти) є те, що ви можете отримати стипендію за кордоном, і це доступно для студентів з України.

Про стипендії у Словаччині

Безліч переваг має освіта у Словаччині, яка доступна, по суті, для кожного. Це не тільки сучасне оснащення в університетах, професійні викладачі, практикоорієнтованість, можливість їздити на стажування в інші країни, це ще й можливість отримати стипендію.

У словацьких університетах стипендію виплачують один раз на рік. Це означає, що студенти не отримують невеликі суми щомісяця, а на банківську картку приходить вся сума одразу.

Існує кілька варіантів грошових винагород, і про всі потрібно дізнаватися вже в університеті, де навчатиметься студент. Головна мета таких виплат – ще більше мотивувати учнів на хороше навчання та викликати інтерес до науки, тому, щоб отримати стипендію, у будь-якому випадку потрібно гарно вчитися, і починати потрібно ще у школі.

Види стипендій

Усі стипендіальні фонди фінансуються як самими університетами, так і державою. І там, і там щорічно визначають, яку суму буде витрачено на виплати студентам. Загалом стипендія Словаччина має кілька видів, про які ми детальніше розповімо нижче.

  • Перший вид – мотиваційна стипендія. Вона є виключно для студентів-першокурсників. Основна суть полягає в тому, що її можна отримати вже у перші місяці навчання за високі оцінки у школі. Саме тому університети вимагають виписки оцінок за останні 4 роки навчання з української школи, перекладені словацькою мовою. Тут є важливий момент – це стосується не всіх університетів та спеціальностей. Суть у тому, що держава обирає напрями, де з якоїсь причини не вистачає працівників, і таким чином мотивує майбутніх випускників на подальше добре навчання саме на цих спеціальностях.
  • Наступний тип – так звана стипендія успішності. Вона стосується вже безпосередньо оцінок, які отримують у самому університеті. Щоб її отримати, потрібно здавати абсолютно всі завдання вчасно, а сесію закрити на 80% та вище. Але тут варто розуміти, що кожен університет і навіть факультет встановлює свої вимоги, і тільки його керівництво визначатиме, кому виділити стипендію, а кому ні.
  • І ще один вид, який є найпоширенішим – стипендія для конкретного спрямування. Суть у тому, що держава в цьому випадку переглядає, у якій галузі найбільше не вистачає фахівців, і саме для неї виділяє додаткове фінансування. Зрозуміло, що в даному випадку студент ніяк не може вплинути на ситуацію, тут швидше як пощастить.

Додаткові види

Стипендії, які перераховані вище, є основними у Словаччині. Окрім них, є ще й так звані соціальні, творчі, спортивні тощо. З назв уже зрозуміло, що для того, щоб отримати одну з них, потрібно підпадати під одну з цих категорій.

Як приклад – захищати честь університету у спортивному змаганні та перемогти. Або танцювати в якомусь конкурсі та посісти перше місце. Але ці види стосуються вже безпосередньо тих, хто на професійному рівні займається творчістю чи спортом.

Всю інформацію про стипендії, які існують і діють зараз в університеті та на факультетах, можна дізнатись у студентському відділенні.

До речі, якщо скористатися можливістю та поїхати за програмою Erasmus на навчання в іншу країну, то там університет теж виплачуватиме гроші на проживання, харчування та інші дрібні витрати.