Опубліковано зразок іспиту з державної мови для посадовців

Опубліковано зразок іспиту з державної мови для посадовців

Національна комісія зі стандартів державної мови оприлюднила зразок іспитової роботи, яка буде визначати рівень володіння державною мовою майбутніми держслужбовцями.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Національної комісії зі стандартів державної мови.

Як розповіли в установі, основне призначення спеціального іспиту – виявити рівень володіння українською мовою особами, які претендують на обрання чи призначення на посади і зобов’язані застосовувати українську мову під час виконання службових обов’язків.

Згідно з законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», з 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати сертифікат можна буде за результатами саме цього іспиту.

Відповідно до оприлюдненого зразка, іспит складається з двох блоків: письмового й усного.

Завдання письмового блоку передбачають виконання трьох частин роботи: «Культура мови», «Читання» та «Письмо».

У частинах «Культура мови» (24 тестові завдання) та «Читання» (20 тестових завдань) претендентам пропонуватимуть виконати завдання, які перевіряють уміння застосовувати українську мову в умовах службової комунікації; дотримуватися норм української літературної мови; використовувати мовні стратегії для реалізації комунікативних намірів; розуміти загальний зміст і деталі прочитаного тексту, критично осмислювати прочитане.

У частині «Письмо» претенденти будуть виконувати одне завдання відкритого типу, згідно з яким необхідно прослухати аудіозапис, написати переказ почутого тексту й висловити своє ставлення до теми. Створений текст має містити не менше 100 слів. Цю частину іспиту перевірятиме екзаменатор.

Під час частини іспиту «Говоріння» претендент матиме можливість показати вміння спілкуватися на різні теми, не прив’язані до вузького професійного спрямування. На цьому етапі оцінюватимуть насамперед логічність, послідовність, лексичну й граматичну правильність мовлення, здатність підтримувати чи починати розмову, уміння висловлювати свої уподобання, переконувати, дискутувати тощо.

Тривалість усної частини іспиту, яка складатиметься із монологу претендента та діалогу претендента з екзаменатором, не перевищуватиме 20 хвилин.

Загальний час на виконання роботи складатиме 120 хвилин.

ОЗНАЙОМИТИСЬ ЗІ ЗРАЗКОМ ІСПИТУ