Студенти-контрактники зможуть регулювати терміни навчання

Студенти-контрактники українських закладів вищої освіти зможуть самостійно визначати, за який час вони хочуть пройти навчання за певною освітньою програмою.

Відповідна новація міститься у законопроекті щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті, що схвалений Кабінетом Міністрів.

У разі прийняття законопроекту парламентом студенти, які навчаються за контрактом, зможуть самостійно визначати термін навчання.

Зокрема, за пропозицією законопроєкту річне навантаження на денній формі навчання становитиме 30–80 кредитів ЄКТС. Така варіативність річного навчального навантаження дасть змогу студентам самостійно вирішувати, як розподілити кількість кредитів упродовж їхнього терміну навчання.

Наприклад, 240 кредитів можна буде засвоїти за 4 роки, по 60 кредитів на рік (як зараз), або ж, обравши більше навантаження по 80 кредитів, завершити бакалаврську програму за 3 роки. Можна буде й навпаки — обрати менше навантаження на більший строк.

У МОН зазначають, що з одного боку, така гнучкість наблизить українську систему вищої освіти до європейських стандартів, а з іншого — сприятиме суб’єктності студентів, адже вони матимуть більше свободи та незалежно прийматимуть рішення щодо темпу навчання й вибору дисциплін.